02.09.2019 Alfame työpaikkana

Alfamen kirjakerho: Voittamisen anatomia saattaa aiheuttaa voittamista

Oskari Saaren kirjoittama Voittamisen anatomia kertoo formulamaailmasta tunnetun urheilulääkärin Aki Hintsan elämästä ja urasta, sekä hänen pitkään kehittämästään hyvinvointimenetelmästä nimeltään The Circle of Better Life, joka tekee ihmisistä tyytyväisempiä ja tuotteliaampia. Menetelmä kehottaa muiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtäävien vinkkien lisäksi tekemään työkseen ja vapaa-ajallaan juuri sitä, mikä on ihmiselle tämän ominta itseä.

Oman elämänhallintansa kehittämisestä intoutuneet alfamelaiset nappasivat hyllystä luettavaksi tai äänikirjastosta kuunneltavaksi Voittamisen anatomian ja teos kirvoitti keskustelua Aki Hintsan menetelmästä. Moni sai kirjasta itselleen hyviä oivalluksia, mutta teos sai alfamelaisilta myös kritiikkiä. Keskustelu kirjasta tapahtui tuttuun tapaan virtuaalisella keskustelualustalla.

Oivalluksia kirjasta - kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu kuusiosaisesta ympyrästä

”Hintsan lähestymistapa on kokonaisvaltainen: hoidetaan kuntoon ruokavalio, nukkuminen, liikkuminen ja henkiset voimavarat. Teoriaan on helppo uskoa”, Kalle kuvailee.

Hintsan The Circle of Better Life koostuu kuudesta osa-alueesta: yleinen terveys, biomekaniikka, fyysinen aktiivisuus, ravinto, lepo sekä henkinen energia. Jos nämä osa-alueet ovat epätasapainossa, pyörä lopettaa pyörimisen. Ympyrän keskiössä on motivaatio tai core, jota muut osa-alueet kannattelevat.

”Kirja sisältää herkullisia lohkaisuja niille, jotka kuvittelevat, etteivät hyvinvoinnin yleisperiaatteet heitä koske.”

”Hintsan hyvinvointimalli perustuu täysin tutkimukseen, joten siinä mielessä kirja sisältää herkullisia lohkaisuja niille, jotka kuvittelevat etteivät hyvinvoinnin yleisperiaatteet heitä koske”, Jyrki sanoo. Kirjan mukaan esimerkiksi univajeen vaikutukset ovat kiistattomia ja koskevat kaikkia, vaikka joku muuta väittäisi.

Kritiikkiä kirja sai hienoisesta toistamisesta. Kirjan esimerkit Hintsan menetelmään valmentamista kuuluisuuksista ovat suurilta osin formulamaailmasta, ja alfamelaiset olisivatkin kaivanneet enemmän esimerkkejä yritysmaailmasta tai vaikkapa luovan alan tekijäkunnasta. Myös syvyyttä, hakemista, epäonnistumista ja etsintää olisi kaivattu, kirja kun pitkälti listaa Hintsan onnistumisia. Tosielämään vastoinkäymisetkin kiistatta kuuluvat.

 

Pienet parannukset hyvinvointiin lisäävät työtehoa ja tuovat iloa elämään

”Aivan kuin hoksaisi, että miksen ole tullut ajatelleeksi näin jo aikaisemmin! Kirjasta on helppo poimia omaan elämään pieniä sopivia parannuksia. Ihmiset jämähtävät yllättävän helposti rutiineihinsa. Silloin ei huomaa että se, mihin aikaa ja energiaa käytetään, ei viekään sitä päämäärää kohden, joka on itselle tärkein”, Kalle sanoo.

”Monelle ensimmäinen juttu terveyden parantamiseksi on esimerkiksi kävellä enemmän. Ei se välttämättä kummempaa vaadi.”

”Nämähän ovat tuttuja asioita, joita tuntuu kuitenkin olevan vaikea pitää arjessa mielessä. Tasaisempi itsestä huolehtiminen voisi tuoda paremmat tulokset terveyteen. Monelle ensimmäinen juttu terveyden parantamiseksi on esimerkiksi kävellä enemmän. Ei se välttämättä kummempaa vaadi”, Kai toteaa.

Keskustelussa pohdittiin, jospa Alfamessa jo ennestään kukoistavaa kuntoilukulttuuria voitaisiin viedä entistä kokonaisvaltaisemman elämänhallinnan ja hyvinvoinnin suuntaan. Syntyi ehdotus, että hyvinvoinnin kehittämiselle voitaisiin asettaa yhteisiä pieniä tavoitteita, joita saavutettaessa voitaisiin maksaa bonuksia sisukkuudesta. Henkisestä ja fyysisestä terveydestä kun on suoraa, jopa ratkaisevaa merkitystä työtehokkuuteen.

”Tavoitteena ei ole pyrkiä täydellisyyteen, vaan tulla aina hiukan paremmaksi.”

Muutos parempaan on tehtävä pieni askel kerrallaan, esimerkiksi lisäämällä hyötyliikunnan määrää ja kohottamalla peruskuntoa. Muutoksia elämän eri osa-alueilla on hyvä tehdä niin, että ne ovat pieniä, mutta pysyviä. Tavoitteena ei ole pyrkiä täydellisyyteen, vaan tulla aina hiukan paremmaksi.

”Tärkeintä on kokonaisuuden ymmärtäminen omassa elämässä. Vaikka näennäisesti tekisit kaiken oikein, niin mikäli merkitys eli core on hukassa, et voi saavuttaa parhaita tuloksia”, Janne tiivistää.

On kuluttavaa tehdä työkseen tai vapaa-ajallaankaan sellaista, joka ei ole ihmisen ominta itseä. Tässä tilanteessa voi päätyä helposti kuluttamaan voimavarojaan, vaikka ajattelisikin valheellisesti, että ”olen vain töissä tällä”. Oman itsen takia on tärkeää panostaa sellaisiin asioihin, joita aidosti haluaa tehdä ja tätä tarkoittaa ympyrän core. Hintsan mukaan on huolehdittava, että omasta työstä saa energiaa.

Kenelle Alfamelaiset suosittelevat?

Alfamelaiset suosittelevat kirjaa niille, jotka haluavat voida paremmin. Kirjan käytännön vinkeistäkin on hyötyä. Muun muassa kävelypalaverit ovat alfamelaisten suosiossa ja Kokkolan toimistolta löytyy myös moottoroidut kävelymatot niitä varten.

”Äänikirjaversiosta puuttuivat selkäjumppaohjeet, jotka taas löytyvät paperisesta versiosta. Varasin opuksen myös omaan kirjastoon”, Risto sanoo.

Äänikirjana teos oli monen mielestä nopeasti kuunneltava, mukaansa tempaava ja ”helppolukuinen”.

Kai varoittaa, että kirja saattaa aiheuttaa voittamista - ainakin jos sen opit ottaa käyttöön omassa arjessaan.

”Kirjan tärkein ansio on saada lukija tai kuulija hoksaamaan, että oman elämänsä suhteen voisi tehdä kuvattuja, pieniä asioita. Suosittelen, jos elämänhallinta tai formulat kiinnostavat”, Kalle tiivistää.

Tutustu tarkemmin kulttuuriimme ja avoimiin työpaikkoihin

Muita kirjoituksia aiheesta

07.02.2024
Alfame työpaikkana

Näin perehdytetään uusi hakkeri

Alfamella uusien työntekijöiden kokemus perehdytyksestä on aina ollut huippulukemissa. Läksimme Mirkan matkaan tutustumaan, kuinka homma toimii.

Näytä kaikki uutiset

Ota yhteyttä

Voit lähettää meille yhteydenottopyynnön alla olevalla lomakkeella. Kerro viestissäsi, mitä asiasi koskee, jotta saamme sen tehokkaasti ohjattua oikealle ihmiselle.