Ajankohtaista

”Jos vain reagoit, olet aina jäljessä” – Kehityshankkeet viedään maaliin yhteispelillä

Kirjoittanut Alfame | 27.02.2024

”Triviaalin ongelman ja ratkaisemattoman ongelman ero voi loppupeleissä olla aika pieni”, sanoo Janne Isoaho. Hän työskentele Alfamella ohjelmistoarkkitehtina ja asiakasvastaavana.

Sinänsä ongelmista puhuminen tuntuu suorastaan harhaanjohtavalta, sillä vielä ei ole Isoahon projekteissa vastaan tullut haastetta, jota ei yhdessä olisi ratkaistu. Kiitos tästä kuuluu hänen mukaansa ennen kaikkea toimivalle yhteistyölle asiakkaan ja oman väen kesken.

Juuri yhteispeli on Isoahon mukaan yksi tärkeimmistä edellytyksistä ohjelmistokehityshankkeen onnistumiselle. Sujuva yhteistyö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asioista ollaan aina samaa mieltä. Kyse on yhteisten tavoitteiden asettamisesta ja niiden saavuttamisesta avoimessa ilmapiirissä. Isoaho kokeekin yhdeksi vahvuudekseen asiakasvastaavana sen, että hän tuntee kehittäjät pöydän molemmilta puolin. Siten hän pystyy pitämään kynnyksen keskustella mahdollisimman matalana, ja varmistamaan, että viestit välittyvät varmasti kaikkiin suuntiin.

Janne uskoo joukkovoimaan. Koodarien kesken saatetaan ottaa kahden tunnin kisa siitä, kuka ratkaisee haastavan corner casen nopeimmin.

Avoimuus ja aito yhteistyö helpottavat arjen lisäksi muun muassa hankkeiden budjetointia ja rekrytointien toteuttamista. Myös sisukkuudella on sijansa uusien asioiden äärellä.

”Asiakastyö vaatii proaktiivisuutta. Jos vain reagoit, olet aina jäljessä. Tavallaan työ vaatii siinä mielessä eräänlaista rohkeutta, ja tietenkin hakkeruutta”, Isoaho pohtii asiakasvastaavan työstä.

”Paljon on priorisointia ja konsultatiivista tekemistä. Harkintaa ajan ja rahan allokoinnista. Effort vs. value -ajattelua.”

Vauhdilla asiakasvastaavaksi

Alfamelle Isoaho tuli vuoden 2022 alussa Kelalta, jossa hän toimi Kanta-palveluissa kehittäjänä ja scrum masterina. Ensitöikseen Alfamella Isoaho kävi koodin kimppuun. Asiakasvastaavan töissä hän aloitti vuoden 2023 maaliskuussa. Isoahon urapolku on siis kulkenut asteittain syvältä ohjelmistokehityksen syövereistä asiakasrajapintaan.

Siinä missä koodarista ohjelmistoarkkitehdiksi siirtyminen on monessa mielessä luonteva muutos, ei loikka asiakasvastaavaksi sitä välttämättä ole. Isoaho nappasi asiakkuuden haltuunsa edeltäjän siirryttyä omalla urapolullaan eteenpäin.

“Siitä on ollut hyötyä, että olin alussa syvällä tekemisessä sisällä. Vaikka asiakkuudessa on useita projekteja käynnissä samanaikaisesti, koen että minulla on aika hyvä ymmärrys niistä kaikista”, Isoaho sanoo.

Välillä linjat pidetään spontaanisti auki. Silloin on helppo kysyä, kun jotain nousee esiin tai heittää vaan läppää. Vähän niin kuin avokonttorilla.

Alussa mainittujen triviaalien ongelmien ratkomisessa Janne uskoo joukkovoimaan. Koodarien kesken saatetaan ottaa kahden tunnin kisa siitä, kuka ratkaisee haastavan corner casen nopeimmin.

“Käytämme paljon Slackin huddlea eli spontaanisti hypätään linjoille. Välillä jengi tekee omia töitään projektin sisällä, mutta linjat pidetään auki. Silloin on helppo kysyä, kun jotain nousee esiin tai heittää vaan läppää. Vähän niin kuin avokonttorilla”, Isoaho kertoo työtavoista.

Monessa mukana

Kotoisin Isoaho on Jalasjärveltä ja opiskeluaika hurahti Jyväskylän yliopistolla tietotekniikan opintojen parissa. Nykyään hän työskentele Alfamen Helsingin toimistolla osana OSSi Heimoa. Heimon nimi tulee sanoista Open-Source Software. I-kirjain lopussa istuttaa nimen sujuvasti suomen kieleen. Nimi kuvaa Open-Source-työkaluilla tehtävää toimittajariippumattomatonta kehitystyötä, jota heimossa tehdään.

Alfamella Janne tunnetaan niin leffailtoja kuin biljarditurnauksia järjestävänä aktiivina. Myös hänen vapaa-aikaansa mahtuu monia harrastuksia, kuten lautapelejä ja elektroniikkaa.

”Aloitin aikuisiällä viulunsoiton – omaksi iloksi ja ehkä vähän naapureiden kauhuksi”, Isoaho nauraa.

Teksti: Niko Rinta – Kuvat: Susanna Huhmarniemi