Ajankohtaista

Kovaa dataa kulttuurista – työntekijäkokemus Alfamella on huippuluokkaa

Kirjoittanut Mira Hannuksela | 25.04.2022

Taas se on tutkittu: 96 % alfamelaisista on sitä mieltä, että kokonaisuudessaan Alfame on todella hyvä työpaikka. Myös henkilöstön suositteluhalukkuus eli eNPS räjäytti pankin. Tässä lukuja suoraan Great Place to Work -tutkimuksesta.

Parhaat palat: tasa-arvo, integriteetti, johtajuus ja yhteishenki hipovat sataa prosenttia

Yksimielisimpiä alfamelaiset ovat työpaikkamme tasa-arvosta (98 %). Meillä kohdellaan ihmisiä tasa-arvoisesti riippumatta sukupuolesta, iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai syntyperästä. Alfamella työskentelee hyvin monenikäistä porukkaa opiskelijoista eläkeikäisiin, ja toisaalta naiset ovat työyhteisössämme alalle tyypillisesti vähemmistössä. Kaikenlainen syrjintä on meillä pannassa ja vaikka emme ole siitä merkkejä arjessa havainneet, on hienoa varmistua, että tutkimuksenkin mukaan asiat ovat tällä saralla kunnossa.

Alfamelaisella johtajalla on integriteettiä eli vilpittömyyttä ja moraalista selkärankaa. 98 % vastaajista oli sitä mieltä, että johtajamme toimivat organisaatiomme arvojen mukaisesti ja johdon toimintatapa on rehellinen ja eettinen. Meillä on matala organisaatio, eli väistämme turhat hierarkiat ja johtajat ovat osa porukkaa ja monessa mukana. Me kaikki elämme arvojamme – hakkeruutta, yhteistyötä ja sisukkuutta – todeksi joka päivä. Se näkyy myös tässä tuloksessa.

Valtaosa porukasta kokee, että Alfamella voi olla oma itsensä (95 %) ja ihmiset välittävät toisistaan (97 %). Työkavereiden yhteistyöasenne on kunnossa (98 %) ja täällä työskenteleminen on myös hauskaa (92 %). Meillä ei tarvitse vetää työnaamaria kasvoilleen töihin tullessaan, vaan kaikki voivat olla sellaisia kuin ovat. Työ halutaan tehdä tiimeissä, eikä jengiä kärräillä yksinään asiakkaan nurkkiin tulipaloja sammuttelemaan. Pidämme toisistamme huolta, ja monille kollegoista on tullut todella läheisiä ja tärkeitä ihmisiä. 

“Alfame on minulle kuin toinen koti. Monesti tuntuu. että haluan päästä kotoa töihin tekemään tämän porukan kanssa töitä yhdessä. Tunnen että jos minulla joskus olisi huolia ja syystä tai toisesta en voisi käsitellä niitä perheen kanssa, apu ja tuki löytyisi työystävien keskuudesta.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

“Meillä saa olla oma itsensä eikä tarvitse enää erillisiä työ- ja siviilirooleja.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

Myös uudet työntekijät tuntevat itsensä tervetulleiksi (98 %). Tämä onkin tärkeää, koska kasvuyrityksenä rekrytoimme jatkuvalla syötöllä lisää uusia alfamelaisia. 

Perehdyttämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta kaikkien uusien työystävien taloontulo sujuisi sutjakasti ja ilman turhia kommelluksia. Uudet hakkerit pääsevät tutustumaan tuleviin työkavereihinsa ja kuikuilemaan Slackia jo ennen aloittamista, haltuun otettavat asiat on listattu ja kalenteroitu ja koeajan mittaan käydään säännöllisiä palautekeskusteluja. Ketään ei jätetä yksin.

“Loistava vastaanotto uudelle tulokkaalle (kattava perehdytys). Apua saa aina kun vain kysyy.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

“Todella mukava paikka työskennellä jossa voi aidosti vaikuttaa siihen mitä tekee ja mitä opiskelee. Uusia teknologioita ja tapoja kokeillaan rohkeasti ja niihin saa tutustua ilman erikseen anottavaa "koulutusbudjettia" tai muutakaan byrokratiaa, voi vain mainita olevansa kiinnostunut aiheesta X ja siten saadaan heimosta tukea aiheeseen, sparrauskeskusteluja ja kursseja aiheeseen.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

Heikoimmatkin tulokset hyvällä tasolla (78 %)

Alfamen kasvuvauhdissa tutkimuksen kokonaistulos on erinomainen. Tarkemmin lukuja tutkiessa löytyy tietysti myös kehitettävää. Heikoimmatkin tulokset ovat onneksi melko hyviä – missään väittämässä lukema ei painunut alle 78 prosentin.

Tunne siitä, että omalla työllä on erityinen merkitys (78 %), on osalla porukasta hieman hukassa. Tähän olemme pureutumassa monin keinoin niin asian tarkemman selvittämisen, viestinnän kuin organisoitumisen osalta. Alfamella tehdään paljon tärkeää työtä, joka pitää yhteiskunnan rakenteet pyörimässä, tekee arjesta mielekkäämpää tai esimerkiksi sujuvoittaa sähköistä asiointia. Ymmärrys asiakasprojektien ja oman työpanoksen merkityksestä on kuitenkin jäänyt arjen tuoksinassa liian katveeseen.

Työn resursointiin ja johdon viestintään liittyen ilmeni jonkin verran kritiikkiä. Esimerkiksi väittämässä “Johto on onnistunut työtehtävien jakamisessa ja koordinoinnissa” tulos oli heikoimmasta päästä (78 %). Muutosta edellisen vuoden tulokseen (90 %) verrattuna voisi kuvailla jopa dramaattiseksi.

Myönnämme auliisti, että yrityksen rakenteet eivät valitettavasti viime vuonna skaalautuneet kasvuvauhdin tahdissa. Juuri päivitetty strategiamme ja jo meneillään olevat kehitysprojektit taklaavat näitäkin asioita. Lisäksi esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyä on ryhdistetty, OKR-kokeilu tuupattu käyntiin ja uusia yksikköjä ja heimoja jo kehitteillä. Pidetään peukkuja, että ensi kerralla lukemat tässäkin asiassa ovat jälleen kunnossa.

“Tuntuu, että asioita ja päätöksiä ei tehdä vain sen takia, että yritys saisi tehtyä voittoa. Ymmärretään, että tyytyväinen, terve ja uutta oppiva henkilöstö on kaiken ydin.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

“Palkkataso on mielestäni kilpailukykyinen ja siksi kunnossa. Mutta muut edut ovat mielestäni huomattavasti paremmat kuin aikaisemmissa työpaikoissa joissa olen ollut (isoja kansainvälisiä yhtiöitä). Sekä vapaus työskennellä siellä missä itsestä se tuntuu luontevimmalta.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

 

Hakkereiden suositteluhalukkuus tapissa: eNPS 80,49

Kysyimme tutkimuksessa myös sitä, kuinka todennäköisesti alfamelaisena suosittelisit työpaikkaasi omille ystävillesi. Vastauksia kysymykseen saatiin 82 kappaletta.

eNPS eli Employee Net Promoter Score mittaa henkilöstön suositteluhalukkuutta. Vastaus kysymykseen annetaan numerona asteikolla 0–10 ja ne jaetaan kolmeen laariin: suosittelijat (9–10), neutraalit (7–8) ja arvostelijat (0–6). Vastausten perusteella laskettava eNPS-luku asettuu asteikolle -100–100. Kaikki yli nollan nousevat tulokset ovat positiivisen puolella, ja kun saavutetaan suurempia kymmenlukuja, puhutaan jo todella huikeista tuloksista. 

Alfamen eNPS on uskomattoman korkea: 80,49. Suosittelijoita on kokonaiset 84 %, neutraaleja 12 % ja arvostelijoita vain 4 %.

Edellisen kerran eNPS-mittaus tehtiin toukokuussa 2020, jolloin eNPS oli 67,27 ja suosittelijoita oli 76 %. Näistä jo valmiiksi erinomaisista luvuista on siis kivuttu vain ylöspäin, mistä olemme erityisen ylpeitä.

“Meillä on hyvä meininki, todella osaavia asiantuntijoita, ja mitään ei tartte tehdä yksin. Ja jos tuleekin joku este, kukaan ei oo laittamassa sun päätä pölkylle, vaan päinvastoin kuorman keventäjiä ilmaantuu suunnasta jos toisesta.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

“Vaikea kuvitella kokonaisuudessaan parempaa työpaikkaa.”
- Anonyymi alfamelainen, GPTW-tutkimus 2022

Fakta: Great Place to Work -tutkimus

  • Great Place to Work -tutkimus mittaa työntekijäkokemusta ja analysoi yrityskulttuuria. 
  • Tutkimuksen Trust Index -henkilöstökyselyssä on 60 väittämää, jotka muodostavat erilaisia kokonaisuuksia eli fokusalueita. Parhaat pisteet saimme tasa-arvoon, integriteettiin, johtajuuteen ja yhteishenkeen liittyvissä fokusalueissa, joissa kaikkien väittämien keskiarvo oli yli 95 %.
  • Trust Index -kyselyn tulosten (ja tämän artikkelin) prosenttilukuihin sisältyvät kyselyn positiiviset vastaukset “aina tai lähes aina totta” sekä “usein totta”. Muut vastausvaihtoehdot kyselyssä ovat “joskus totta, joskus ei”, “harvoin totta” ja “vain satunnaisesti totta”. 
  • Kysely tehtiin marraskuussa 2021 ja vastaajia oli 91.
  • Tutkimuksen toisena osana on Culture Audit -dokumentti, joka kertoo organisaation johtamiskäytännöistä ja kulttuurista. Trust Index -kyselyn ja Culture Auditin perusteella Alfamelle on myönnetty Great Place to Work -sertifikaatti.
  • Osallistuimme Great Place to Work -tutkimukseen jo kahdeksatta kertaa. Suomen parhaiden työpaikkojen listauksessa nousimme tänä vuonna sijalle 3. 

Voisiko Alfame olla paras työpaikka myös sinulle?

Jos tämänkaltainen meininki voisi tuntua sinullekin sopivalta, kannattaa käydä tutkimassa urasivujamme. Kasvun myötä IT-alan osaajille riittää tekemistä ja uusia mahdollisuuksia syntyy jatkuvasti lisää – jos siis avoimien työpaikkojen joukosta ei löydy itsellesi sopivaa pestiä, avoin hakemus on ihan aidosti oikeasti aina hyvä vaihtoehto!

Tässä lisää alfamelaisten tuntoja työpaikastaan DIY-hengessä: