Ei ole lainkaan epätavallista, että ohjelmistorobotiikka (RPA, Robotic Process Automation) ja BPM (Business Process Management) menevät termeinä sekaisin – sen verran usein niihin viitataan samoissa asiayhteyksissä. Niillä on tavallaan sama tavoite, mutta strategiat sen saavuttamiseen ovat eri. Siksi nuo kaksi käsitettä eivät ole ristiriitaisia toistensa kanssa, mutta eivät täysin samakaan asia. Mitä ohjelmistorobotiikka ja BPM sitten tarkoittavat ja miten ne kannattaa valjastaa liiketoiminnan hyödyksi?
Ohjelmistorobotiikka – mistä on kyse?
Ohjelmistorobotiikalla tarkoitetaan teknologiaa, jossa manuaalisia rutiinitehtäviä automatisoidaan koneen avulla. Ohjelmistorobotit toimivat itsenäisesti ja suorittavat käyttäjän puolesta erilaisia tehtäviä, kuten hakevat tietoa tai muodostavat raportteja. Toistuvat rutiinitehtävät hoituvat ohjelmistorobotilta nopeammin kuin ihmiseltä, jolloin tehokkuus kasvaa ja virheiden määrä pienenee.
Oiva konkreettinen esimerkki ohjelmistorobotiikan hyödyistä on raportointi. Kun työpöydällä on sata ja yksi asiaa, jää työläs raportointi helposti aikapulan takia kokonaan tekemättä, jolloin pahimmassa tapauksessa päätöksiä tehdään väärin perustein. Tällaisiin ongelmiin ohjelmistorobotiikka on omiaan: päätöksenteon pohjaksi on mahdollista luoda nopeasti paljon materiaalia ja siten johtaa liiketoimintaa oikeaan suuntaan.
Lue myös, miten ohjelmistorobotiikassa pääsee alkuun!
Entä mitä BPM eli Business Process Management tarkoittaa?
BPM eli Business Process Management mallintaa koneiden ja ihmisten vuorovaikutuksen prosessiksi, esimerkiksi BPMN-esitysten (Business Process Management Notation) avulla. Se on työkalu, jonka avulla voi korjata ja ylläpitää organisaation vahvuuksia sisältäpäin. BPM:n avulla prosesseja voi tarkastella kokonaisuutena ja kehittää niitä osa-alueita, jotka kipeimmin sitä kaipaavat. Siten mahdolliset pullonkaulat on mahdollista tunnistaa ja karsia pois.
BPM ei ainoastaan mallinna ihmisten ja koneiden vuorovaikutusta, vaan linkittää ne toisiinsa tehostaen tiedonsaantia. Sen sijaan, että yksittäisen ihmisen pitäisi etsiä tietoa, jotta voi korjata eteen tulevia ongelmatilanteita, BPM tarjoaa tiedon automaattisesti. Näin ollen BPM onkin oikeastaan kuvaus liiketoimintaprosessista kokonaisuutena. Se kuvastaa prosessin heikot kohdat, joihin tulisi kiinnittää huomiota ja korjata.
Miten valitsen omiin tarpeisiini sopivan automaation?
Onnistunut ohjelmistorobotiikan ja BPM:n hyödyntäminen vaativat kumpikin selkeän liiketoiminnallisen tarpeen ja tavoitteen. Jos pallottelet ajatusta toisen (tai miksipä ei molempien) hyödyntämisestä organisaatiossanne, suosittelen tutustumaan maksuttomaan oppaaseemme ohjelmistorobotiikan ja BPM:n eroavaisuuksista ja mahdollisuuksista! Opas porautuu syvemmälle automaation hyötyihin, riskeihin ja eroihin ja saat siitä konkreettisia alueita, joihin automaatiota voi hyödyntää. Lataa opas tästä!