EU:n uusi data-asetus, Data Act, astuu voimaan 12.9.2025. Asetuksessa määritetään datan jakamisen velvoite verkkoon liitetyille laitteille ja niiden liitännäispalveluille. Alfamen kyselytutkimus paljastaa, ettei suomalainen valmistava teollisuus ole kaikilta osin valmis asetuksen vaatimuksiin saatikka muutoksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Data Act on toki valmistavan teollisuuden ajatuksissa, mutta suurelta osin sisällöltään vielä tuntematon. Erityisesti asetuksen tuomat mahdollisuudet ovat pimennossa. Data-asetus on 63 prosentille vastaajista tuttu, mutta vain 40 prosentissa vastaajien yrityksistä on hahmotettu sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Data Act koskettaa suurinta osaa Suomen valmistavasta teollisuudesta. Siinä missä asetus luo yrityksille velvoitteita, avaa se ennen kaikkea mahdollisuuksia.
Uudella regulaatiolla pyritään muun muassa lisäämään EU-alueen yritysten globaalia kilpailukykyä, mahdollistamaan datavetoiset innovaatiot ja edistämään kilpailua. Valmistava teollisuus on pyrkinyt siirtymään laitevalmistuksesta ja -myynnistä palveluliiketoimintaan, jonka ytimessä data on. Käytännössä Data Act siis luo vankkaa pohjaa tälle datataloudelle.
“Data-asetus luo oikeudenmukaisemman liiketoimintaympäristön kaikille yrityksille. Erityisesti velvoitteet dataan pääsystä ja yhteentoimivuuden lisäämisestä edistävät pienten ja keskisuurien yritysten liiketoiminta- ja innovointimahdollisuuksia”, sanoo Alfamen toimitusjohtaja Janne Tirkkonen.
Datasta kaikki irti
Käytännössä Data Act koskettaa suurinta osaa Suomen valmistavasta teollisuudesta, sillä sen piiriin kuuluvat vaikkapa erilaisten laitteiden sensorit, laivateollisuuden laitteet ja terveysteknologia. Sen sijaan henkilökohtaisemmat laitteet, kuten älypuhelimet ja digikamerat jäävät säädöksen ulkopuolelle.
Data-asetuksen perusajatuksena on varmistaa oikeudenmukaisuus datan arvon jakamisessa datatalouden toimijoiden kesken. Asetus muun muassa vaatiikin, että laitteiden raakadata tulee avata sekä ilmaiseksi että mahdollisuuksien mukaan reaaliajassa.
Uuden regulaation vaatimusten keskellä helposti unohtuu, että muutos on aina tilaisuus. Siinä missä asetus luo yrityksille datavelvoitteita, avaa se ennen kaikkea uusia mahdollisuuksia.
“Data act edistää digitaalisten tuotteiden ja palvelujen korkeaa laatua, kohtuullisia ja kilpailukykyisiä hintoja sekä käyttäjien valinnanvapautta ja valinnanvaraa”, Tirkkonen sanoo.
Alfamen kyselytutkimukseen vastasi 30 ict- ja liiketoimintapäättäjää Suomessa toimivista valmistavan teollisuuden yrityksistä. Tutkimuksen toteutti Alfamen tilauksesta MicroMedia 6.5.-16.6.2024 välisenä aikana puhelinhaastatteluin.
Lataa kyselytutkimuksen loppuraportti: “Data Act valmistavan teollisuuden yrityksissä 2024”:
Raportin lataaminen on täysin maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Täyttämällä lomakkeen annat luvan markkinointiviestintäämme, jonka voit kuitenkin perua milloin vain.