Ajankohtaista

Aito kilpailu on kaikkien etu, mutta julkisissa hankinnoissa sitä ei käytännössä ole

Kirjoittanut Alfame | 21.04.2023

Julkinen sektori kilpailuttaa hankintoja kymmenillä miljardeilla euroille vuodessa, mutta potin koosta huolimatta kilpailutuksiin saadaan valitettavan usein vain muutamia tarjouksia.

Aidon kilpailun puute vaivaa siis monia kilpailutuksia. Terve kilpailu olisi kuitenkin kaikkien osapuolten etu. Hankkeiden laatutaso nousisi ja verorahoille saataisiin parempi vastine.

Alfamella on tunnistettu kilpailun puutteelle kaksi keskeistä syytä:

  1. Kilpailua ei synny, koska kilpailutukset eivät yksinkertaisesti saa markkinaa kiinnostumaan. Edes miljoonien eurojen arvoiset kokonaisuudet eivät ole tarpeeksi houkuttelevia.

  2. Parhaat ratkaisut eivät välttämättä pääse esiin, koska usein vaatimuslistojen takia vain samat suuret toimijat pystyvät osallistumaan kilpailutuksiin. Markkinoiden parhaat ratkaisut eivät siten ole aina julkishallinnossa käytössä.

Hankinta-Suomi tarttuu ongelmaan

Ongelmakohtia ratkomaan on luotu uusi pelikirja, joka tarjoaa mallin ICT-hankintojen tekemiseen ja ketterään yhteistyöhön. Opas syntyi osana valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton Hankinta-Suomi -toimenpideohjelmaa, ja se on suunnattu niin julkishallinnolle kuin yrityksille. Alfame on toimenpideohjelman aktiivinen jäsen.

ICT-hankintojen pelikirjaa (pdf) työstettiin pitkin vuoden 2022 syksyä. Loppuvuodesta julkaistiin myös Hankinta-Suomen uusi ohjelma, joka keskittyy ICT-hankintojen kehittämiseen. Hanke tunnetaan nimellä ICT-kohtaamo, ja sen toinen vetäjä on Alfamen Samuli Soini.

ICT-kohtaamo on vuorovaikutteinen ja avoin yhteistyöverkosto, jossa julkisen sektorin edustajat ja yritykset vaihtavat ajatuksia ja ideoita sekä jakavat tietoa ja kokemuksia julkisista ICT-hankinnoista. Kokonaisuus sisältää vähintään neljä yhteistä etätyöpajaa, joihin jokaiseen odotetaan noin 100–150 osallistujaa hankintayksiköistä ja yrityksistä.

“Harkitsemme myös isomman live-tapahtuman järjestämistä. Toteutuessaan se muodostuisi vuosittaiseksi perinteeksi. Mutta tätä paljon tärkeämpää on saada hankintayksiköiden ja yritysten välinen vuoropuhelu luontevaksi osaksi hankintoja”, Soini sanoo.

“Pääasia on, että keskusteluyhteys syntyy ja säilyy. Nyt sellainen ei ole luontevaa ja monesti tilannetta verrataankin Keski-Eurooppaan, jossa vuoropuhelu on jopa kiellettyä.”

Kilpailutuskäytännöt juniorikoodarien työllistymisen esteenä

Alfame on tehnyt töitä eri julkishallinnon asiakkaiden kanssa jo vuosia. Päätös julkishallinnolle tarjoamisesta ei ole toimittajille helppo: kilpailutuskäytännöt aiheuttavat usein turhautumista ja monet toimijat ovat päättäneet pysyä kaukana julkishallinnosta. Alfamella päätimme vuonna 2021 lähteä viemään eteenpäin ehdotuksiamme ja huomioitamme kilpailutuskäytänteiden kehittämiseksi.

Huolemme on, että kilpailutuskäytännöt estävät juniorikoodarien työllistymisen suuriin hankkeisiin. Elokuussa 2021 teimme ensimmäisen julkisen ulostulomme TIVIssä aiheeseen liittyen. Sitä seurasivat samaa aihetta ja koodaripulaa laajemminkin käsittelevät haastattelut Kauppalehdessä ja Insinööri-lehdessä. Kirjoitimme aiheesta myös mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin. Meidät kutsuttiin lisäksi puhujaksi juniorikoodarien työllistymiseen liittyen Akava Worksin osaajapulaa käsitelleeseen webinaariin sekä Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelman opiskelijoiden seminaariin.

Aihe esillä Valtio Expo 2023 -tapahtumassa toukokuussa

Uskomme, että ICT-hankintojen pelikirja ja ICT-kohtaamo-hanke auttavat ratkomaan monia kilpailutuksiin liittyviä ongelmakohtia, kuten juniorikoodarien tilannetta ja aidon kilpailun syntyä.

Alfame on toukokuussa mukana Valtio Expo 2023 -tapahtumassa keskustelemassa aiheesta. Tiistaina 9.5. klo 13.10–13.30 pidettävässä tietoiskussa paikalla Samuli Soinin kanssa keskustelemassa on PTCServices -yhtiön Outi Tarvainen. Mukaan tähän Helsingissä pidettävään valtionhallinnon suurimpaan vuotuiseen tapahtumaan voi ilmoittautua Valtio Expon nettisivuilla.