Ajankohtaista

Vamos Hackathon – kolmekymmentä alfamelaista lähtee kehittämään kollektiivista hakkeruuttaan Espanjaan

Kirjoittanut Kai Korpi | 06.09.2018

Järjestyksessään Alfamen historian kolmas Hackathon pidetään syyskuussa, ja tällä kertaa suunnaksi otetaan aurinkoinen ja lämpöinen Espanja, joka tarjoaa upeat puitteet hakkeruuden harjoittamiseen.

Hackathon on meille alfamelaisille pohjimmiltaan uuden oppimista ja yhdessäoloa. Se on tilaisuus, jossa me voidaan tutustua paremmin toisiimme Kokkolan ja Helsingin väen kanssa ja puuhailla mielenkiintoisten asioiden parissa. Päivät ovat täynnä oivaltamisen riemua, innokasta keksimistä ja yhteisöllisyyttä. Hackathon on yhden viikonlopun mittainen rutistus, jossa meidän toimintaa ohjaavat arvot – hakkeruus, yhteistyö ja sisukkuus nousevat toden teolla esiin.

Sukelletaan tässä blogitekstissä hieman tarkemmin Hackathonin merkitykseen meidän työkulttuurimme kannalta ja siihen, minkä takia Hackathonista on tullut lyhyessä ajassa pysyvä osa alfamelaisuutta. 

Hackathoneista oppii

Kautta aikain ensimmäinen Hackathon järjestettiin viime syksynä Lapissa mökkikylässä ruska-aikaan. Kaikki sujui hyvin, mutta kyseinen kerta meni silti joissain määrin harjoittelun merkeissä. Löysimme heti hyviä kehittämiskohteita seuraavaa Hackathonia ajatellen. Tästä reissusta opimme esimerkiksi sen, että parinkymmenen hakkerin ruokinta vaatii yksiön keittiötä suuremmat fasiliteetit, ja että tarvitsemme verrattain ison tilan, jossa ihmiset voivat olla samassa paikassa huutoetäisyydellä. Tärkeintä oli kuitenkin, että meillä oli hauska ja innostava viikonloppu, sillä osallistujapalaute oli erittäin kiittävää.

Toinen Hackathon puolestaan pidettiin kuluvan vuoden kevättalvella Hämeenlinnassa. Toisella kertaa päätettiin kokemuksen viisastamana majoittua yhteen suureen mökkiin, jotta saatiin koko porukka saman katon alle. Kevään Hackathon sujui yhteisöllisen tekemisen osalta jo merkittävästi paremmin ja viikonloppu meni kuin siivillä.

Hyvin pian tämän jälkeen tuumattiin, että mitä jos seuraava Hackathon pidettäisiinkin ulkomailla?

Halusimme jatkaa kahden ensimmäisen Hackathonin viitoittamalla mökkeilyteeman mukaisella tiellä, mutta toisaalta myös jatkaa aurinkoista kesää vielä muutamalla päivällä. Tämän takia suunnaksi valikoitui Espanja ja siellä paikallinen villa, joka jatkaa sopivissa määrin mökkeilyteemaa.

”Todettiin, että miksipä me ei voitaisi järjestää Hackathonia ulkomailla. Siitä se sitten oikeastaan lähti liikkelle”, Alfamen varatoimitusjohtaja Kai toteaa hyväntuulisena.

Matkajohtajaksi valikoitu toimitusjohtaja Janne, joka kokeneena Espanjan-matkaajana otti hoitaakseen Hackathonin organisoinnin toiselle puolelle Eurooppaa.

”Vanhana joukkueenjohtajana otin tämän projektin vetovastuulleni. Meillä oli kriteeri, että haluttiin jatkaa mökkeilyhenkistä yhdessäoloa ja tilojen tuli olla sellaiset, että ne soveltuvat kolmellekymmenelle ihmiselle”, Janne summaa.

Muutaman sataa googlausta, pyörryttävää määrää Slack-viestejä ja kaikkia osapuolia palvelevaa matkasuunnitelmaa myöhemmin kaikki valmistelu alkaa olla vihdoin tehty. Keväällä käynnistetty suunnittelu varmisti sen, että aikaa huolelliseen valmistautumiseen oli riittävästi. 

”Aivan kaikkea ei voi suunnitella etukäteen. On fiksumpaa tehdä ja katsoa jälkeenpäin, mitä voi tehdä paremmin. Koko ajan yritetään parantaa ja aina on ollut kivaa”, aikaisempien Hackathonien järjestäjänä toiminut Kai tietää.

Nyt Alfamen syysreissun sävelet ovat selvät, mukana ennätysmäärä osallistujia ja homma on Hackathonia vaille valmis. 

Vapaus olla ja tehdä

Syksyn Hackathon jatkaa toimintalogiikaltaan samalla linjalla kuin aiemmatkin viikonloput – kokoonnutaan yhteen, syvennytään teknologioihin ja tehdään pienryhmissä projekteja.

”Me ei olla yrityksen puolelta pakotettu mihinkään, mutta ollaan toki tarjottu ideoita ja niitä saa edistää, jos kiinnostusta löytyy”, Kai kuvailee Hackathonin kulttuuria.

”Tekemistä kuvastaa se, että aika moni projekti on saattanut olla työprojekti, jota viedään eteenpäin. Se ei ole porukalle mitenkään vaikeaa, vaan sitä tekee ihan mielellään vapaa-ajallakin, mutta paineetta. Hackathonissa saa itse revitellä, testailla, kokeilla ja oppia. Kukaan ei lyö painetta, että nyt täytyy edistää ja saada jotain valmiiksi”, Kai summaa.

Toimitusjohtajamme Janne puolestaan toivoo viikonlopulta kehityssuuntia, joita pystytään jalostamaan eteenpäin arjen työssä.

”Totta kai toivon iloista yhdessäoloa, innovatiivista keskustelua aiheiden tiimoilta ja ehdottomasti sitä, että porukka nauttii olostaan lämpimässä. Se on tärkeää, että kaikki pääsevät hyvään ja innostavaan ilmapiiriin käsiksi.” 

Paineeton tilanne tuo mukanaan sen, että ihmisillä on vapaus tehdä intressiensä mukaista projektia heitä eniten kiehtovilla teknologioilla. Johtava ajatus on se, että jokainen saa itse valita viikonlopun ohjelman mieltymyksien mukaan.

”Me ollaan lähdetty siitä ajatuksesta liikkeelle, että saa itse päättää, mihin osallistuu. Osa valitsee oman teknologiastäkkinsä ulkopuolelta kehittämiskohteen, kun toiset taas kehittävät omaa osaamistaan arkityössään käyttämiensä järjestelmien parissa”, Kai kertoo. 

Mutta pelkästään näyttöpäätettä Alfamen Hackathonissa ei ole tapana tuijottaa.

Uusia ja vanhoja kollegoja saman pöydän ääreen

Miljöö on iso osa Hackathonin tunnelmaa, joka kumpuaa pohjimmiltaan ihmisistä. Perinteiset hotellimajoitukset ja kaupunkikohteet eivät ole ainakaan toistaiseksi valikoituneet Hackathonin sijoituspaikaksi, sillä viikonloppuna on tarkoitus myös viettää aikaa yhdessä ja käydä ulkoilemassa. 

”Sillä on selkeä vaikutus, kun mennään normaalista työympäristötä pois. Ajatus pääsee lentämään eri tavalla. Ylipäänsä se fiilis on eri, kun laitetaan ruokaa, syödään, istutaan iltaa ja tehdään kaikkea porukalla. Kaikella tällä on tosi suuri merkitys sekä Hackathonin onnistumisen että työkavereiden ystävyyden syventymisen kannalta”, Kai pohtii. 

Yhteisöllisyyden kannalta riittävän suuret tilat ovat tärkeä elementti. Tunnelma on sähköinen, kun likimain jokainen mahtuu samaan huoneeseen harjoittamaan hakkeruutta.

”Siinähän ne ideat lentää ja kukin voi käydä tutustumassa eri projekteihin. Tunnelma on aivan uudella tasolla kuin yksin koodatessa jossain nurkassa. Erityisen hienoa on se, että kavereilta voi kysyä neuvoa, jos tekee oman teknologiastäkkinsä ulkopuolelta asioita.”

Jokainen Hackathon on toiminut myös tapahtumana, jonka yhteydessä joukko uusia alfamelaisia pääsee tutustumaan työkavereihin ja talon toimintaan.

”Hackathon on mahtava tilaisuus tutustua muihin alfamelaisiin, kun meillä tulee paljon uutta porukkaa mukaan. Viikonlopun kestävä tapahtuma tarjoaa tutustumiseen paljon paremmin aikaa kuin vain se, että törmäät ihmisiin palaverissa”, Janne sanoo.

Lisäksi uudet tekijät saavat toimitusjohtaja Jannen mielestä Hackathon-viikonlopun myötä hyvää perspektiiviä tekemiseen ja työkulttuuriin.

”Uskon, että uudet ihmiset oppivat viikonlopun aikana meidän työskentelymallista paljon asioita ja pääsevät näkemään, miten kollegat meillä tukevat toisiaan. Alfamella on vahva kokeileva kulttuuri ja siinä mielessä tällainen viikonloppu, joka rakentuu kokeilemisen teeman ympärille, on mainio perehdytys.”

Miten käy hakkerointi etelän auringossa?

Erityistä huolellisuutta Espanjan Hackathonin suunnittelussa on kysynyt erilaisiin skenaarioihin varautuminen. Tällä hetkellä olemme ratkaisseet tilakysymykset ja tehneet viikonlopulle aiempaa selkeämmän rakenteen.

”Viikonlopun tavoitteellisuus ja yleinen asioiden aikatauluttaminen me on päätetty tuoda selkeämmin esille heti alussa. Tulosten läpikäynnille halutaan riittävästi aikaa, jotta päästään jakamaan kollegojen kanssa onnistumisia, haasteita ja ylipäänsä Hackathonin satoa”, Janne kertoo. 

Verkkoyhteydet ovat kenties se suurin kysymysmerkki, sillä paikalliset yhteydet eivät välttämättä ole hieman syrjäisemmällä seudulla sitä, mihin Suomessa on totuttu. Verkkomysteeri selvinnee vasta kolmekymmentäpäisen hakkeriseurueen saavuttua paikalle, mutta mahdollisiin yllätyksiin on varauduttu. 

”Ajatuksena on ottaa mukaan useamman operaattorin mokkuloita, niin emme ole yhden operaattorin varassa pelkästään”, Janne pohtii.

Lisäksi villa, jossa alfamelaiset majoittuvat, tarjoaa oivat puitteet työskentelyyn tunnelmallisella terassilla. Ajatuksena mainio. Käytäntö epävarma. Keskeisin kysymys lienee se, näkeekö ulkona työskennellä.

”En tiedä, onko se tosiaan mahdollista siinä auringonvalossa. Otan kaiken varalle mukaani riippumaton ja tarpin. Sen alla voi ainakin tarpeen tullen koodailla”, Kai naurahtaa. 

”Kyllähän me nyt sauna sinne viedään!”

Hackathon-viikonlopun näkökulmasta majoituspaikkanamme toimivan villan kriittisin puute on sauna. Kokemuksesta tiedämme, että tämä ei käy.

”Tilattiin telttasauna, kun todettiin tällainen ongelmakohta, ja viedään se Suomesta mukanamme Espanjaan – totta kai”, Kai tiivistää ratkaisukeskeisen toiminnan.

Paljua ei tällä kertaa saada Hackathoniin, mutta uskomme uima-altaan ajavan saman asian – saunasta pääsee kuitenkin uimaan, kuten tapana on.

”Näimme tarpeelliseksi hieman hakkeroida perinteistä espanjalaista uima-allasaluetta. Eihän me voida mennä vain turisteina ihmettelemään. Pitää häkätä vähän ympäristöäkin kerta Hackathon-tunnelmissa ollaan”, matkajohtaja Janne naurahtaa.

Seuraa tunnelmaa

Alfamen Hackathon Espanjassa 21.9.–23.9. 

Välitämme Hackathon-tunnelmia Facebook-sivuillamme. Ottamalla sivun seurantaan pääset Facebook Liven, kuvien ja tarinoiden välityksellä mukaan tunnelmaan ja näet, mitä hakkerimme saavat aikaan.